By Nancy Thoelen 3 oktober 2024
Een smeuïg, romig, super gezond & ook nog eens lekker ontbijtje. Zo’n ontbijtje dat je met de eerste hap een warm, gezellig gevoel geeft. Ennnn…, klaar in 15 minuten! Heb ik je goesting doen krijgen?
Wat heb je nodig?
- een handvol amandelschilfers
- een handvol noten naar keuze: pecan, walnoot of hazelnoot (Ik ben voor hazelnoot gegaan omdat ik geen andere noten had 🙂 )
- 25 g (glutenvrije) havermout
- 15 g (glutenvrije) havervlokken
- 160 g plantaardige melk + 2 el extra ( ik had havermoutmelk in huis)
- 100 g water + 2 el extra
- 1/2 tl kaneelpoeder + 1/4 tl extra
- 1/4 tl kardemom + 1/4 tl kardemom
- 1 peer (Doyonné, Concorde of Conference)
- 1 tl plantaardige bakboter ( of roomboter)
- 2 handenvol (diepvries) blauwe bessen of bramen
- 1 tl geraspte gember (= 1cm) of gemberpoeder ( als je geen verse gember in huis hebt)
- ahornsiroop (optioneel)
We beginnen eraan!
- Rooster de amandelschilfers en noten in een droge pan. Doe ze in een kommetje.
- Doe de havermout, havervlokken, melk en water in een steelpannetje.
- Voeg ook 1/2 theelepel kaneel toe en 1/4 theelepel kardemom.
- Breng het langzaam aan de kook en laat nog 5 minuten pruttelen op een heel laag vuur.
- Roer hierbij regelmatig om.
- Halveer de peer en snijd een helft in plakken.
- Smelt de bakboter in de pan die je gebruikte voor de noten en stoof de plakjes peer aan.
- Bestrooi ze met de rest van het kaneelpoeder en kardemom en schenk er 2 eetlepels water overheen.
- Laat de plakjes peer bakken tot ze volledig gaar zijn.
- Zet het vuur van de havermoutpap uit en roer er de helft van de bramen (of blauwe bessen) door.
- Rasp de andere helft van de peer grof en de gember fijn en roer beide door de pap.
- Schep de havermoutpap in een kom en leg er de gebakken peertjes bovenop.
- Schenk nu de twee eetlepels plantaardige melk in de pan van de peertjes en roer goed tot alle restjes specerijen met de melk vermengd zijn.
- LET OP: je pan mag niet te heet meer zijn, anders kan de melk schiften
- Giet de melk over havermoutpap, rond de gebakken peer
- Werk af met nog wat bramen (of blauwe bessen), de noten en wat ahornsiroop (optioneel).
- Serveer meteen
En nu maar genieten van dit jummie ontbijtje!
Ah ja, heb je wat teveel gemaakt? No worries! Je kan de pap perfect terug opwarmen. Roer er een extra scheutje melk en water onder zodat ze weer smeuïg wordt
@credits voor dit receptje: Karola’s Kitchen ‘Kleur op tafel’ (Een echte aanrader voor op je kookboekenrek!)