Mijn favoriete comfortfood! Makkelijk & snel te maken. Iedereen gaat er gek op zijn, beloofd ;-)! Smakelijk alvast!
Bereidingstijd
60
Aantal personen
6
Wat heb je nodig?
Appel-bramen vulling:
2 appels
50 gram kristalsuiker
1/2 el citroensap
1/2 tl kaneel
2oo gram bramen
Kruimeldeeg (crumble):
100 gram bloem
100 gram havermout
100 gram boter
100 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
EXTRA:
Opgeklopte room of bolletje vanille-ijs, om erbij te serveren (optioneel)
Ovenschaal of 4 ramekins (8/9 cm doorsnee)
Hoe begin je eraan?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd ze in kleine blokjes.
Zet een pannetje op met een eetlepel water, de suiker en de bramen. Blijf goed roeren tot de bramen zacht worden. Plet ze daarna voorzichtig met een vork tot een fijner mengsel wordt. Haal van het vuur.
Meng de appelblokjes, citroensap en kaneel onder de bramen. Verdeel over de ovenschaal.
Meng/kneed boter, bloem en suiker in een kom tot er een kruimeldeeg ontstaat. Kneed niet te lang, want dan begint het deeg aan elkaar te plakken. Ik vind het makkelijker om het deeg met de hand te bewerken (wrijven) tot er mooie kruimels ontstaan. Pssst: handen best even onder koud water. Anders plakt het deeg snel aan elkaar.
Verdeel de kruimels over het fruit. Zet 20 minuten in de oven op 180 graden, of tot de crumble goudbruin kleurt.
Serveer eventueel met een schepje slagroom of bolletje ijs. Maar vind het zonder al lekker genoeg ;-).