By 21 juli 2023

Keep it simple! Dat is mijn motto.

Dit overheerlijke receptje van Ottolenghi uit zijn boek SIMPEL is dan ook easie peasie om te maken!

DIT HEB JE NODIG:

  • 150 gram boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 190 gram fijne kristalsuiker
  • 2 citroenen, (2 eetlepels citroenrasp + 2 eetlepels sap)
  • 1 theelepel vanille- extract
  • 3 grote eieren
  • 90 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/8 theelepel zout
  • 110 gram amandelmeel
  • 200 gram blauwe bessen
  • 70 gram poedersuiker

Let’s get started!

  1. Verhit de oven op 180 graden.
  2. Vet een cakevorm van 11×21 centimeter in.
  3. Meng de boter, suiker, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de vanille. Klop alles 3-4 minuten op hoge snelheid tot een luchtig beslag. Zet de snelheid naar halfhoog. Voeg steeds kleine porties geklopt ei toe en schraap de rand van de kom regelmatig schoon. Voeg het bakmeel met het zout en het amandelmeel in porties toe. Spatel er voorzichtig 150 gram blauwe bessen door en giet het beslag in de cakevorm.
  4. Bak de cake 15 minuten in de voorverwarmde oven en strooi dan de overgebleven blauwe bessen over de bovenkant. Zet hem nog 15 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin, maar nog niet gaar is. Dek de vorm losjes af met aluminiumfolie en bak de cake nog 25 tot 30 minuten tot hij gaar en gerezen is. Steek met een prikker in het midden van de cake: als hij er schoon uitkomt is hij gaar. Haal de vorm uit de oven en zet de cake in de vorm opzij om hem nog 10 minuten af te laten koelen. Haal hem daarna uit de vorm en laat hem helemaal koud worden op een rooster.
  5. Maak het glazuur. Meng het overgebleven eetlepel citroensap met de poedersuiker tot je een glad, maar niet te lopend glazuur krijgt. Giet het glazuur voorzichtig over de cake en strijk het glad met een spatel. Het sap van de blauwe bessen boven in de cake zal wat in het glazuur trekken: de cake ziet er dan nog mooier uit. Wil je graag meer glazuur, gewoon wat extra maken 😉

Smakelijk!!