By 25 mei 2023

Eén woord: HEERLIJK!
En ook nog eens heel gemakkelijk te maken. Perfect toch, niet?
Hoe begin je eraan?

Ingrediënten (2 pers., maar er is genoeg voor 4 pers.)
250g rabarberstelen (gekuist en geschild)
10g verse gember (mag ook meer)
275g kristalsuiker
250g volle plattekaas
25g vanillesuiker
25g puddingpoeder
3 eieren
1 citroen (voor zeste)
1/2 klontje boter
1/2 EL bloem

Rabarbercompote
– Verwijder het blad en het ‘kontje’ van de steel.
– Spoel de stengel en schil eventueel de taaie vezels weg.
– Snij de rabarber in stukjes van 2 à 3 cm.
– Meng de stukjes met 125gr kristalsuiker, breng aan de kook op een matig vuur.
– Schil de gemberknol en rasp het fijn boven de kookpot met rabarber.
– Laat de rabarber pruttelen tot hij gaar is. Roer af en toe om te vermijden dat het aanbakt.
– Gaar? Laat de rabarber nu afkoelen in een kommetje.

De gebakken platte kaas
– Neem 2 kommen. Scheid de 3 eieren. Doe het eiwit in de eerste kom, de eidooiers in de 2e kom.
– Weeg 150g kristalsuiker in aparte kom.
– Schep 4 eetlepels hiervan in kom met eierdooiers.
– Klop met de mixer of keukenrobot de eierdooiers en de suiker tot een bleke massa.(kan paar minuutjes duren)
– Schep ook 4 eetlepels in de kom met eiwitten. Roer suiker los met garde en zet de kom even opzij.
– Meng 25g vanillesuiker & 25g puddingpoeder met de overgebleven kristalsuiker.
– Neem een fijne rasp om de zeste van de citroen weg te schaven. Doe dit boven de kom met de droge mengeling van kristalsuiker, puddingpoeder en vanillesuiker.
– Meng de kom met het mengsel van eigeel & suiker nu met 250g volle platte kaas. Doe dit met een spatel.
– Meng nu de droge mengeling hieronder. Roer alle ingrediënten zorgvuldig.
– Klop nu het eiwit tot een luchtig, zoet maar stevig opgeklopt schuim.
– Spatel het opgeklopt eiwit nu onder het mengsel van plattekaas. Blijf spatelen tot alles goed, maar luchtig gemengd is.
– Verwarm de oven op 175°C.
– Neem een middelgrote ovenschaal met hoge boord. (hoogte +/- 8cm)
– Je kan ook ‘ramequins’ (ronde potjes van aardewerk) gebruiken als je het liever in individuele potjes wil serveren.
– Smeer de ovenschaal in met beetje malse boter en bepoeder het vetlaagje met wat bloem.
– Schep het beslag in de kom. Strijk de bovenkant mooi glad met je spatel.
– Bak het beslag gedurende 30 minuten in de oven op 175°C.

Afwerking
– Schep een flinke portie van de warme gebakken platte kaas samen met een lepel afgekoelde rabarbercompote op een bordje.

GENIETEN MAAR!

Psssst: ook koud is dit dessertje om je duimen & vingers af te lekken!

credits@dagelijksekost