By 24 oktober 2023

Een stukje appelcake, dat smaakt altijd!

Omdat zowel Bart als ik wat gevoelig zijn voor gluten, ga ik deze keer voor het klassieke recept met een twist. Ennnn… deze twist is lekker, echt lekker 😉

Wat heb je nodig?

  • 250 g (plantaardige) boter
  • 300 g boekweitbloem
  • 3 stevige bio appels (Elstar, Topaz, …)
  • 6 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g honing
  • 1 vanillestokje
  • 1 kl bakpoeder
  • snuifje kaneelpoeder
  • snuifje zout
  • 100 ml melk
  • citroensap
  • bloemsuiker

De klassieke manier is met patisseriebloem. Neem dan 5 eieren ipv 6. De melk moet je niet toevoegen. Boekweitmeel vraagt om wat extra luchtigheid en vocht. Vandaar het extra eitje en melk

Hoe begin je eraan?

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snij de appel in vier en snij daarna elk kwart in 12 gelijke stukjes.
  • Besprenkel de appelstukjes met citroensap en wat kaneelpoeder.
  • Voorverwarm de oven op 180°C.
  • Haal de boter uit de koelkast en laat ze vooraf zacht worden.
  • Snij de boter in stukken en doe ze samen met de suiker en de honing in een mengkom.
  • Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en doe ze bij de andere ingrediënten in de mengkom.
  • Meng alles op een lage snelheid.
  • Voeg na een par minuten de eieren één voor één toe.
  • Zeef de bloem in een aparte kom en schud ze bij het beslag.
  • Meng alles op een hogere snelheid tot je een mooi egaal beslag krijgt.
  • Voeg tussendoor het bakpoeder, snuifje zout en kaneelpoeder toe.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe tot je een luchtig beslag krijgt.
  • Vet de bakvorm in met wat boter. Strooi daarna wat bloem in de vorm en schud tot aan de hele binnenkant een laagje kleeft. De overtollige bloem giet je uit de vorm.
  • Spatel de appelstukjes onder het beslag en giet het beslag voorzichtig in de vorm.
  • Bak de cake goudbruin op 180°C gedurende +/- een uur (afhankelijk van je oven).
  • Controleer de gaartijd door met een satéstokje in de cake te prikken. Kleeft er geen deeg meer aan, dan is de cake gaar.
  • Laat de cake rustig afkoelen in de vorm. Haal ze daarna pas uit de vorm.
  • Strooi er wat bloemsuiker over.

Proef & geniet!